Rouwvervoer / Rouwauto

Wanneer een uitvaart plaatsvind is komt het vaak voor dat de begraafplaats niet op dezelfde locatie is als de condoleance. Wanneer er een afstand afgelegd moet worden wordt er veelal gekozen om per auto in een rouwstoet naar de volgende locatie te rijden.

Wanneer u voor de uitvaart rouwvervoer wenst te gebruiken is het goed te informeren naar de mogelijkheden. Iedereen kent de traditionele zwarte rouw auto. Maar er zijn heel veel meer mogelijkheden voor rouwvervoer.

Uniek rouwvervoer

Er zijn vele unieke rouwauto’s beschikbaar binnen Nederland. Enkele voorbeelden zijn een Truck, HotRod maar ook bijzondere klassieke auto’s die zijn omgebouwd tot rouwauto. Onze uitvaartondernemers hebben de mogelijkheden deze voertuigen in te zetten en kunnen u informeren over alle mogelijkheden en tarieven. Deze voertuigen worden veelal gehuurd en door de aanbieden van het voertuig klaargezet op de gewenste locatie. Aan het einde van de dag zal het voertuig opgehaald worden.

Rouwvervoer voor kinderen

Wanneer een jong en klein kind komt te overlijden kunt u bijpassend rouwvervoer kiezen. Klassieke en grote voertuigen worden door veel mensen niet als passend voor een kinderuitvaart beschouwd. Speciaal voor kinderen zijn er rouwauto’s zoals een Fiat 500 en Mini Cooper.

Mag ik zelf rijden in een rouwauto?

Wanneer u de wens heeft om zelf het voertuig te besturen maak dit dan kenbaar aan de uitvaart ondernemer. Zij kunnen hier over adviseren. Het is in veel gevallen mogelijk om zelf te rijden, sommige voertuigen zijn hierop een uitzondering en kunnen alleen ingezet worden met een chauffeur.

Wat zijn de regels voor een rouwstoet?

Wanneer er gereden gaat worden in een rouwstoet bij een begrafenis of crematie is het belangrijk de regels hiervoor te kennen. Een rouwstoet heeft namelijk een aantal voorrang regels. Hoewel de eerste auto in de rouwstoet zich aan de reguliere verkeersregels dient te houden zijn er bijzondere regels voor de volg auto’s. Bijvoorbeeld wanneer de rouwauto een kruispunt zonder stoplichten doorkruist mogen alle volg auto’s vervolgens volgen. De rest van het verkeer zal dan altijd voorrang moeten verlenen. Bij voorrangskruisingen of kruispunten voorzien van stoplichten zullen de volgauto uit de rouwstoet zich aan de geldende regels dienen te houden. Wanneer het stoplicht op rood springt zullen zij moeten stoppen. Wanneer u in colonne gaat rijden is het belangrijk dat alle voertuigen worden voorzien van de juiste vlaggen aan de voorzijde van de auto. Op deze wijze is het voor het overige verkeer duidelijk dat het om een rouwstoet gaat. Doorgaans is het overige verkeer tolerant en zal meer ruimte geven bijvoorbeeld bij het in en uitvoegen.